Kezdőlap 1111 Budapest, Bertalan Lajos utca 7-9.

Kereslet előrejelzés, készletgazdálkodás

Kereslet előrejelzés, készletgazdálkodás

A készletek legyen az alapanyag félkész- vagy késztermék készlet mindig teher a vállalat számára. A lean menedzsment fő célja az átfutási idő csökkentése, mely egyrészt a készletek csökkentésével érhető el. A Just in time filózófia bevezetése sok vállalat esetében a készletek jelentős csökkentéséhez vezetett, azonban fontos figyelembe venni, hogy a készletek biztonságot is adnak számunkra, segítenek a zavarok elhárításában.
Mennyit rendeljünk és mikor? Ezekre a kérdésekre ad választ a keresletelőrejelzés és a készletezési stratégia.

Sokszor mondjuk, hogy a kereslet kiszámíthatatlan, holott elérhetőek már olyan bizonyított algoritmusok, melyek nagyon jól előre tudnak jelezni bizonyos rendelési szokásokat, és akár még tanulni is képesek (pl.: a genetikus algoritmussal támogatott előrejelzési módszerek, neurális hálózatok).

A kereslet-előrejelzés az előszobája annak, hogy készleteinket a lehető minimális szinten tudjuk tartani úgy, hogy ne sérüljenek a vevő-kiszolgálási elveink, illetve a készlettartás költsége is az ennek megfelelő minimális szintre süllyedhessen. A készletgazdálkodás stratégiájának megalkotása egy stratégiai fontosságú feladat, mert meghatározó lehet egy vállalat készletekben lekötött pénzeszköz állománya tekintetében.

 

Egyéb szakmai kérdésével forduljon szakértőnkhöz:

Sztrapkovics Balázs
balazs.sztrapkovics@leanlogisztika.hu
+36 70 558 92 24

Tetszett? Oszd meg másokkal is!
Kapcsolat