Standardizálás, normaidő és lean hatékonyságmérés termelési folyamatokban

A lean folyamatfejlesztések egyik alapja a termelési folyamatok időigényének ismerete, hiszen csak azt tudjuk fejleszteni, amit mérni is tudunk, és akkor tudjuk megállapítani a fejlesztés pontos mértékét, ha rendelkezünk pontos adatokkal. A legtöbb termelővállalat becsült, kapott, esetleg régebbi elemzések során meghatározott adatok alapján dolgozik, holott a pontos időszükségletek ismerete elengedhetetlen a tervezéshez, valamint az árkalkulációhoz. Sokszor azonban a méréseket meg kell hogy előzze a folyamatok standardizálása, hogy a folyamatok mérhetővé váljanak.

Standardizálás és lean hatékonyságmérés

Jellemző, hogy a vállalatok számára nem ismert a dolgozók produktivitásának aránya, azaz hogy egy műszakban az idő hány százalékát töltik produktív tevékenységekkel. Multimoment mérések elvégzésével meghatározható, hogy a dolgozók munkaidejük mekkora részét fordítják produktív tevékenységekre, ezáltal pedig képet kaphatunk a dolgozók hatékonyságáról is.

A mérések alapján, valamint a standardok alapján lehetővé válik a folyamatok fejlesztése és a fejlesztésekben rejlő megtakarítások MTM módszerrel történő meghatározása.

Miért válasszon minket a standardizálás és a normaidő meghatározása során?

  • Rámutatunk, hogy a dolgozók milyen tevékenységeket végeznek munkaidejükben, mennyi időt töltenek adminisztrációval, MTM elemzések segítségével számszerűsíteni tudjuk a lehetséges megtakarításokat.
  • A standardok kialakítása során összegyűjtjük a meglévő legjobb gyakorlatokat.
  • Alacsonyabb költségszinten tudjuk megvalósítani a mérést mintha saját dolgozói mérnék le a folyamatokat (rejtett költség!), valamint mérőinket profi mérésekben jártas szakemberek felügyelik.
  • Korszerű statisztikai módszerekkel elemezzük a mérés során kapott adatok, összefüggéseket is vizsgálunk az adatelemzés során, melyek alapján fejlesztési javaslatok dolgozhatók ki.
  • A mérések során nagyon sok veszteségre is fény derül, melyeket összegyűjtünk és bemutatunk, valamint javaslatot teszünk azok eliminálására.
Egyedi árajánlattal vagy egyéb szakmai kérdésével forduljon szakértőnkhöz!

Sztrapkovics Balázs

Tetszett? Ossza meg másokkal is!