Az átállások sikeressége és problémái – „Mindennapi lean” tippsorozat #9

Mindennapi lean

Mai tippjeink az átállások sikerességéről, illetve az átállások során szóba jöhető problémákról szólnak!

 

1. Az átállási idő csökkentésekor a szükséges módosításokat csoportosítsuk három kategóriába.

Minden egyes módosítás alapos körültekintést igényel, éppen ezért adott esetben sok időt emészthet fel az egyes módosítások körüljárása – köztudott, hogy a nem megfelelően megtervezett és kivitelezett módosítások rengeteg minőségbeli problémát okozhatnak.

A hatékonyság érdekében csoportosítsuk a szükségesnek vélt módosításokat három kategóriába, és mindig az első kategória körüljárásával kezdjük a munkát:

 • Módosítások, amiket nem feltétlenül kell elvégezni.
 • Módosítások, amik kevés alapvető beállítás finomhangolásával végezhetők el.
 • Módosítási ötletek, amiket összetettségük miatt még módosítani kell a megvalósításig.

 

Az átállások tervezett idejében várható eltérés intervalluma legalább olyan fontos, mint maga az átállási idő: ha ez az intervallum széles, akkor nehézzé válik minden hozzá kapcsolódó folyamat és tevékenység megfelelő időbeli ütemezése. Éppen ezért érdemes ezt a problémát úgy megközelíteni, hogy az átállás teljes folyamatát részegységekre bontjuk és megnézzük, hogy az egyes egységeknek mekkora a várható időbeli eltérése – ezután kezeljük külön problémaként ezeket, az eltérések csökkentését szem előtt tartva!

 

2. Az átállások sikeressége az alábbi négy tényezőtől függ:
 • Hozzáállás: beleértve a munkahelyi kultúrát és a változásra való nyitottságot is.
 • Erőforrások: nyersanyagok, idő, pénz, munkaerő, képzések, eszközök, stb.
 • Tudatosság: különféle, az átállást könnyítő lehetőségek ismerete, illetve annak tudata, hogy átállás miben járul hozzá a folyamatokhoz, rugalmassághoz, készletekhez, kapacitáshoz, stb.,
 • Irányítás: a vezetés megfelelő képességének birtoklása, illetve a prioritások és egyes lépések megtervezése és terv szerinti kivitelezése.

 

3. Az átállások négy fő problémakörét mindig különítsük el és foglalkozzunk velük külön-külön is:
 • Szükséges tevékenységek: ide tartoznak a belső és külső folyamatok újraütemezései, illetve az olyan tervek készítése is, amik lehetővé teszik az egyes sorrendek változtatását (például párhuzamosan végrehajtható lépések az egymást követők helyett).
 • Finomhangolás: ide tartozik a szükséges próba-üzem időtartamának csökkentése, a hiba lehetőségének kiküszöbölése, illetve az olyan lehetőségek figyelembe vétele, amik azonnali reagálást tesznek lehetővé.
 • Átállási idő és eltérések: ez alatt azokat a műveleteket értjük, amiknél megfelelő körültekintéssel csökkenteni lehet az átállási időben bekövetkező eltéréseket.
 • Erőfeszítések: itt a munka egyszerűsítéséről, a felkészültségről, illetve azokról a megoldásokról beszélhetünk, amik elősegítik a szükséges erőfeszítések alacsonyan tartását (például több cső vagy tömlő rögzítése egy állvánnyal).

Tetszett? Ossza meg másokkal is!

További bejegyzések

Lean megoldások a logisztikában
Blog

Együttműködési hajlandóság

Ebben a bejegyzésben egy picit más megközelítésben világítjuk meg a logisztikai folyamatokat és kísérletet teszünk röviden, gondolatébresztőként „makroszkopikusabb” szemléletben írni, mint azt általában szoktuk.

Tovább olvasom »