Kezdőlap 1111 Budapest, Bertalan Lajos utca 7-9.

Mit is értünk lean office alatt?

A lean menedzsment napjainkra már egy nagyon széles körben alkalmazott filozófia és eszköztár. Ezek közül az egyik a lean irodai alkalmazása azaz a lean office. Ha definiálni szeretnénk a lean office-t akkor a lean elvek és eszközök irodai folyamatokban történő alkalmazását értjük alatta. Fontos megjegyezni hogy azért a lean alapevetően a termelési folyamatok fejlesztésére szolgáló menedzsment filozófia és eszköztár, ebből adódó bizonyos lean eszközök (például: Mizushumashi, Minomi, Karakuri, Kit car stb.) nem adaptálhatók az irodai folyamatokra hiszen kifejezetten termelés specifikusak. Vannak olyan lean eszközök melyek az irodai folyamatok jelentősen eltérő jellege miatt teljesn más jellegű megközelítésben alkalmazhatók (például VSM, standardizálás).

Fontos megjegyezni. hogy a lean office nem a tollak és irodai eszközök elrendezésében merül ki, sok helyen lehet látni hogy a lean office bevezetése egyet jelent az irodai renddel és az eszközök helyének pontos kijelölésével. Pedig a lean office lényege nem ez és ha itt megállunk akkor sokszor a dolgozók nem is érzik a lean menedzsment hasznosságát, sőt még rosszabb csak egy teherként tekintenek rá. Ez hosszútávon könnyen egy ellenállást válthat ki. A lean office az irodai folyamatok eltérő jellege miatt egy önálló „szakma”, teljesen más megközelítést igényel. Az alkalmazandó eszközök is teljesen eltérnek a termelésben használtaktól. A következő bejegyzésekben sorra vesszük a gyártási és irodai folyamatok közötti eltéréseket, az irodai veszteségeket, bemutatjuk a klasszikus lean eszközök alkalmazását az irodai folyamatokban, valamint a speciális kifejezetten lean office-ra jellemző eszközöket is.

Összefoglalás
Mit is értünk lean office alatt?
Cikk címe
Mit is értünk lean office alatt?
Leírás
A lean menedzsment napjainkra már egy nagyon széles körben alkalmazott filozófia és eszköztár. Ezek közül az egyik a lean irodai alkalmazása azaz a lean office. Ha definiálni szeretnénk a lean office-t akkor a lean elvek és eszközök irodai folyamatokban történő alkalmazását értjük alatta.
Szerző
Kiadó
Idealog Solutions
Kiadó logó
Tetszett? Oszd meg másokkal is!
Kapcsolat