Hatékony belső szervezeti működés – „Mindennapi lean” tippsorozat #2

Mindennapi lean

A mai tippcsokrunkban ismét három elméleti megfontolást fogalmazunk meg, melyek alkalmazásával további hatékonyságnövelés érhető el a belső szervezeti működésben!

 

1. A folyamatos tanulás rengeteg lehetőség előtt nyitja meg az utat

Ha eredményeket szeretnénk elérni, fordítsunk időt és energiát a folyamatos tanulásra is: ez garantáltan sikerre fog vezetni minket, hiszen egyrészt a kitűzött célokat könnyebben el fogjuk tudni érni új megoldások alkalmazásával, másrészt pedig a látókörünk szélesítésével és ismereteink bővítésével új lehetőségeket is megismerhetünk, melyek eddig fel sem merültek bennünk.

Cégünk működésében gyakran kitűzünk rövid illetve hosszú távú célokat, tűzzünk ki hát célokat a tanulásra is: vezetőként bővítsük az ismereteinket, alkalmazottként gyarapítsuk jártasságunkat, stb.!

Mindez egy folyamatos tanulási ciklus kialakulásához fog vezetni, ennek eredményeképpen pedig akár újabb szakemberekkel is megismerkedhetünk, akik segítségével tovább fejleszthetünk a saját céges működésünkön is!

 

2. A hatékony kommunikáció érdekében az egyes feladatoknál egymásnak átadott információk könnyen érthetőek, mindig elérhetőek és egyszerűek legyenek

Az átadott információk mindig:

  • adjanak tiszta képet az elvégzendő munkáról,
  • jelöljék ki a módszertant és a követelményeket is (mit csináljunk és mit ne),
  • tartalmazzanak mérhetőséget szolgáló számokat,
  • tartalmazzák az alkalmazottaktól elvárt eredményeket,
  • illetve fogalmazzák meg a vezetői támogatás mibenlétét és mikéntjét is.

 

Ezek egyfajta objektivitást és átláthatóságot fognak biztosítani, melyek fontos elemei a munkavállalók megfelelő motiválásához is – az alkalmazottaknak ugyanis tudniuk kell, hogy pontosan mit várnak el tőlük, illetve hogyan teljesítenek! Különféle eszközök (eredménytáblák, ütemező grafikonok, stb.) használatával garantált lesz az információáramlás mind az alkalmazottak, mind az egyes munkacsoportok, mind pedig a vezetők és ez előbbiek között!

 

3. Számos előnnyel jár az, ha vizuális rendszereket alkalmazunk, éppen ezért használjuk is őket

Vizuális rendszerek alkalmazásával rengeteg előnyhöz juttatjuk vállalatunkat:

  • az alkalmazottak átláthatják, és könnyen menedzselhetik a napi teendőiket,
  • egy új, „közös nyelvet” teremt meg az alkalmazottaktól egészen a vezetőkig,
  • olcsó és egyszerű megoldást jelentenek számos probléma áthidalására,
  • rengeteg idő- és emberi erőforrást takarítanak meg, melyeket hasznos tevékenységekre lehet fordítani,
  • illetve a vezetőség számára is átláthatóvá teszik a munkafolyamatokat, ami által könnyen kiszűrhetővé válnak a nem megfelelően működő vagy nem az elvárt módon teljesítő folyamatok is.

Tetszett? Ossza meg másokkal is!

További bejegyzések

Lean megoldások a logisztikában
Blog

Együttműködési hajlandóság

Ebben a bejegyzésben egy picit más megközelítésben világítjuk meg a logisztikai folyamatokat és kísérletet teszünk röviden, gondolatébresztőként „makroszkopikusabb” szemléletben írni, mint azt általában szoktuk.

Tovább olvasom »