Nyolc gyakori tévhit a lean-ről

lean

1. A lean munkaerő-csökkentést eredményez
Hamis. Sőt, a lean kultúra megköveteli a dolgozóktól az aktív részvételt a tervezésben, mert nagyobb igény van a véleményükre. Gondoljunk bele: ha egy folyamatfejlesztés során létszámleépítést végzünk, milyen együttműködést várunk a megmaradt munkatársaktól?

2. A lean környezet mindenkitől több munkát követel
Hamis. A lean termelési rendszer középpontjában az elvégzett munka mikéntjének a változása áll, méghozzá úgy, hogy ne egyszerűen hatékonyabbá, de könnyebbé is tegyük azt.

3. A lean csak kanban, időmérés, JIT, kaizen, TQM más köntösben, stb.
Hamis. A tudásbázis, amit lean-nek hívunk széleskörű és változatos. Ha lean-né válni annyiból állna, hogy újraértelmezzük a TQM-et, nem lenne minden gyár hatékonysága világszínvonalú?

4. A lean egyenlő a biztonsági készlet nélküli működéssel
Hamis. Minden vállalatnak szüksége van készletekre, de azoknak tervezettnek kell lenni és kordában kell őket tartani. Mindenki, aki már dolgozott gyárban megmondhatja, hogy gyártásközi készletek nélkül termelni jó eséllyel nehéz napot fog eredményezni.

5. A lean annyit tesz, hogy minél több terméket gyártsunk a gépek túlzott kihasználásával
Hamis. Éppen ellenkezőleg, a lean azt mondja, hogy állítsuk le a gépeket, ha szükségtelen termékeket gyártanak. A legrosszabb veszteségfajta: a túltermelés.

6. A lean csak amerikanizált japán szavak összessége
Hamis. Szavak nem képesek padlószintű változásokat eredményezni. Ahhoz cselekedni kell, ahhoz pedig emberek kellenek.

7. A lean csupán „józan paraszti ész”
Hamis. Ha így van, miért van az, hogy nem ért el minden vállalat hatalmas javulást a termelés hatékonyságában az elmúlt 40 év alatt?

8. A lean helyettesíti a mérnököket
Hamis. A kaizen a termelési szabványok és a kifejlesztett munkamódszerek keretében dogozik.

Tetszett? Ossza meg másokkal is!

További bejegyzések

Logisztika tippek
Blog

Lean logisztika tippek

Folyamatosan érdeklődő blogolvasóink, és minket a blog által egyéb online színtereken is követők számára összeállítottunk egy 17 pontból álló logisztika tipp gyűjteményt.

Tovább olvasom »